Ελλάδα: Ένας παγκοσμίως αναγνωρίσιμος προορισμός

Η Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως. Την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται σταθερά. Το 2004, 14,2 εκατομμύρια άτομα επισκέφθηκαν την Ελλάδα, αριθμός που αυξήθηκε σε 17 εκατομμύρια το 2008 και αναμένεται ότι οι επισκέπτες θα αυξηθούν σε 20 εκατομμύρια τα επόμενα χρόνια, σχεδόν το διπλάσιο του πληθυσμού της χώρας.

Σήμερα, λειτουργούν περισσότερα από 9.000 ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Το γεωγραφικό εύρος των τουριστικών προορισμών είναι ιδιαίτερα μεγάλο, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ελλάδα διαθέτει πάνω από 6.000 μεγάλα και μικρότερα νησιά. Επιπλέον, η μεγάλη ποικιλία σε φυσικά τοπία, ο μεγάλος αριθμός ιστορικών μνημείων και χωριών και η δυνατότητα πολλών δραστηριοτήτων υποδηλώνουν ότι οι ευκαιρίες ουσιαστικά είναι απεριόριστες.

Το 70% των επισκέψεων λαμβάνει χώρα κατά την περίοδο μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, ενώ οι επισκέπτες συγκεντρώνονται κυρίως στην Κρήτη (21% των συνολικών κλινών), στα Δωδεκάνησα (17%), στα Επτάνησα (12%), στην Αττική (9%), στη Χαλκιδική (6,5%) και στις Κυκλάδες (6%).


Τουρισμός

Ο Τουρισμός αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων για το νησί της Σκοπέλου. Κάθε χρόνο επισκέπτονται το νησί 50.000 περίπου τουρίστες. Η τουριστική περίοδος ξεκινά Μάη και τελειώνει Οκτώβρη. Περίοδος αιχμής της τουριστικής κίνησης είναι από 1/7 μέχρι 15/9.

Με την ανάπτυξη του τουρισμού την δεκαετία του 1980 και μετά η Σκόπελος γνωρίζει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ασχοληθούν αρκετοί κάτοικοι με τα επαγγέλματα της οικοδομής σε βάρος της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.